Tinuta de drum

5.0

Surpriza cea mai mare a venit de la confortul oferit de suspensie. Știu, mulți se așteptau ca pe primul loc să se afle puterea uriașă și răspunsul instantaneu al pedalei de accelerație, dar acest truc e disponibil pe toate mașinile electrice. Așadar, mă așteptam ca o mașină care rulează exclusiv pe electroni și are sigla M în grila frontală să fie rapidă. Nu mă așteptam, însă, să fie atât de confortabilă.

Asta pentru că, de obicei, atunci când vorbim de modele electrice construite folosind platforme dezvoltate inițial pentru versiuni cu motoare termice, suspensia e cea care are de suferit cel mai mult. De înțeles, de altfel, din moment ce aceasta a fost inițial dezvoltată pentru a putea căra o anumită greutate, iar ulterior i s-au adăugat câteva sute de kilograme în podea, sub forma unui acumulator uriaș.

BMW a intuit această problemă, iar pe i4, indiferent de versiunea pe care o alegi, vei primi suspensie pneumatică pe puntea spate. Iar aceasta pur și simplu transformă mașina într-una mai confortabilă. Chiar și decât clasicul Seria 4 Gran Coupe, pe care l-am testat în mai multe rânduri.

Astfel, suspensia își face treaba în liniște deplină pe orice suprafață ai rula, nivelând, practic, orice fel de imperfecțiune din asfalt. Puntea față rămâne adepta unei suspensii clasice, multi-braț, din mai multe considerente. Conform inginerilor cu care am vorbit, aparent cei de la divizia M au dorit să păstreze această configurație pentru a-i imprima modelului electric precizia de care are nevoie pe puntea viratoare. Mai mult, se pare că au existat și anumite limitări fizice care i-au împiedicat pe ingineri să folosească aceeași soluție pneumatică și pe axa frontală.

Oricum ar fi, cert este că i4 M50 se conduce mult mai bine decât ar sugera o sumară privire peste specificațiile tehnice. Deși are 2.290 de kilograme la gol, fără să te uiți peste fișa tehnică, ți-ar fi imposibil să ghicești cât cântărește cu adevărat această mașină. Modul în care își ascunde greutate este absolut fascinant. Singura situație în care vei simți masa uriașă de sub tine va fi atunci când o împingi până la limită. În acele momente vei simți cum șasiul de sub tine pur și simplu vrea să plece într-o direcție, în timp ce tu virezi în sens opus. Au și anvelopele o limită până la urmă.

 

  • ds, vineri, 27.05.2022 11:19

    349 kilometri pe autostradă la 130 km/h, deci fără să dai cu biciul pe de-a-ntregul în toți cei 544 CP și 795 Nm posibil a fi livrați, mă întreb cui folosește o cheltuială de cel puțin 66.000 de euro pentru o autonomie destul modestă. Probabil nu la prea mulți le dă mâna să o folosească mai mult pe post de mașină de oraș.

  • adi_10, vineri, 27.05.2022 16:47

    Masinile electrice sunt in general folosite pentru o utilizare in oras sau pe distante scurte (avand in vedere autonomia deloc incurajatoare). Ori la ce imi trebuie 500+ de cai in oras sau pe distante scurte?!...mai dai si 90k de euro pe ea. concluzia mea este ca aici vorbim de o jucarie, nu de o masina. Ai o masina si pt ca ai prea multi bani iti mai iei si o jucarie. Adaug si faptul ca dupa mult timp au facut si cei de la BMW pasul catre un bord ca pentru anul 2022, ca ne-am saturat de toti de acel bord anost cu tabletica aia cocotata sus.

  • andrei, joi, 02.06.2022 10:11

    la 2.3 tone are o tinuta de drum belea :D nici nu o simti pe viraje. s-au rescris legile fizicii mai nou pt masinile grele, ele au legi proprii. pot face ei si super-mega-obligatorii electricele nu imi voi cumpara EVER o masina de 2 tone. deja la greutatea aia incep sa ma gandesc la dube :)