
Consum
Cum spuneam, Leapmotor C10 are o baterie cu o capacitate netă de 69.9 kWh și o autonomie oficială de 424 de kilometri. Apropo, din sistemul multimedia poți alege două moduri în care să îți fie afișată autonomia. Ai o afișare standard, adică atunci când ai bateria 100%, vei vedea în bord valoarea omologată WLTP de 424 kilometri.
A doua variantă, și sincer singura care are sens din punctul meu de vedere, este afișarea dinamică. Practic se bazează pe consumul recent și îți va arăta o valoare mult mai apropiată de cea reală. De multe ori vei vedea că valoarea autonomiei scade brusc când faci trecerea între afișări.
Spun asta deoarece când am luat mașina aveam afișată valoarea standard. După 5 minute am schimbat la afișarea dinamică și autonomia a scăzut de la 420 la 280 kilometri. În cele 3 zile pe care le-am petrecut cu mașina, temperaturile au fost destul de scăzute, iar climatizarea a fost mereu pornită.
Din punct de vedere al consumului, în mediul extra urban am avut cifre de peste 23 kWh/100 km, indiferent că m-am aflat pe autostradă sau pe drum național. În oraș, consumul a fost în jur de 19-20 kWh. Per total, consumul mediu a fost de 22.4 kWh/100 km. Asta înseamnă că autonomia reală este undeva între 280 și 300 de kilometri.
Având în vedere că în 95% din timp am mers în modul Eco, valoarea consumului meu a fost destul de îndepărtată de consumul mediu declarat oficial, adică 19.8 kWh/100 km. Mai trebuie menționat că pompa de căldură, un accesoriu important când vorbim despre un vehicul electric, este disponibilă standard pe C10.
Când vine vorba de puterea de încărcare, Leapmotor C10 s-ar putea descurca mai bine. La o priză cu încărcare rapidă de tip DC, vehiculul din China se încarcă cu maxim 83 kW, o cifră cu care nu prea te poți lăuda în 2025.
Cel mai apropiat rival pentru Leapmotor C10 este clar Tesla Model Y. De când îți arunci ochii la interior, vei vedea foarte multe asemănări între cele două mașini. Tot în categoria asta putem să mai punem Skoda Enyaq și Ford Mustang Mach-E.
Pentru a păstra lucrurile echilibrate, am luat pentru rivali versiuni care să fie apropiate de C10 ca performantă și capacitate a bateriei. Astfel, Tesla Model Y Standard Range are o baterie de 50 kWh. Cu toate că are o baterie mult mai mică, Model Y are un consum de 16.6 kWh/100 km și o autonomie declarată de 455 kilometri.
Skoda Enyaq, în versiunea de bază, are o baterie de 63 kWh, un consum mediu de 15.4 kWh/100 km și o autonomie, în ciclul WLTP, de 437 km. Ford Mustang Mach-E Standard Range are cea mai mare baterie dintre aceste modele, de 75.7 kWh. Consumul mediu este de 17.4 kWh/100 km, iar autonomia oficială este de 440 km.