Motor / Transmisie
Gama de motorizări a versiunii facelift este destul de variată. Ai la dispoziție chiar și un propulsor diesel, dacă se pliază pe nevoile tale, Renault fiind unul dintre puținii producători care încă îți mai oferă astfel de variante.
Lăsând clasicul 1.5 dCi la o parte, pe benzină ai încă 4 variante. Gama începe cu deja obișnuitul motor de un litru, cu 3 cilindri, SCe, cu 65 de cai putere, aspirat, și apoi urcă la versiunile turbo care dezvoltă 90 CP sau 100 CP, dacă alegi versiunea cu GPL. Ajungem la vârful de gamă, motorul E-Tech hybrid, cu 143 CP.
Este un propulsor pe care l-am mai văzut pe multe dintre modelele oferite de producătorul francez, inclusiv pe Dacia Jogger. Acesta folosește tehnologie hibridă dezvoltată în Formula 1 și o cutie de viteze „multimodală”.
Practic, vorbim despre un motor termic, de 1.598 cmc, aspirat, cu 4 cilindri în linie, care dezvoltă un maxim de 94 CP și 148 de Nm cuplu. Acesta este ajutat de un motor electric propulsor, de 49 CP și 205 Nm cuplu. Al treilea motor, tot electric, de 20 CP, joacă un dublu rol: unul de generator și unul de ambreiaj pentru cutia multimodală.
Bine bine, dar cum funcționează tot acest ansamblu de motoare și cutii?
Motorul electric mic este cuplat la motorul termic și este folosit atât ca starter, dar și ca generator. În același timp, acest motor electric are și misiunea de a sincroniza turația arborelui cotit cu rapoartele din cutie pentru a face posibilă schimbarea treptelor. Și astfel a fost eliminat ambreiajul, detaliu care a contribuit la un plus masiv de eficiență prin renunțarea la componente care contribuiau cu inerție și frecare la ecuația generală.
Cutia este una cu craboți și are patru rapoarte pentru motorul termic și două pentru cel electric. În total se obțin undeva la 15 moduri diferite de combinare a surselor de putere. Și, pentru că lipsește ambreiajul, pornirea de pe loc se va realiza întotdeauna electric. Acest lucru se va face cu ajutorul motorului electric de 50 CP.
În mod normal, în funcție de gradul de încărcare al bateriei (care are o capacitate utilă de 0.85 kWh), se va rula electric până la 15 km/h, apoi va fi trezit la viață și motorul termic. Dacă nu sunt necesare resurse suplimentare de putere, acesta va acționa doar motorul mic pentru a încărca bateria.
Cutia de viteze nu are un raport pentru marșarier, mersul cu spatele se face exclusiv electric și pică în sarcina motorului electric mare. Deși pare complicat, în practică lucrurile funcționează impecabil. Totul se întâmplă fluid și tu nu trebuie să te gândești niciun moment la ce se întâmplă pe sub capotă sau dacă ai ceva de făcut.
Practic, în mare parte din timp va fi liniște în mașină, mai ales în oraș. Te vei deplasa electric, cu toate avantajele care decurg de aici. Important de notat este că, chiar și atunci când pornește motorul termic, trecerea de pe o sursă de energie pe alta se face fără sincope.
Cert este că propulsia hibridă îl face pe Clio să se simtă ca un model electric în mare parte din timp în oraș. Plecările de pe loc sunt line și silențioase, iar momentele când motorul termic pornește sunt destul de rare.
Sub accelerări puternice s-ar putea să ai uneori impresia că motorul termic se turează prea mult, dar e doar o impresie. Cert este că nu vei avea același sentiment pe care îl ai pe soluțiile tehnice de tip CVT. Accelerările se simt mult mai natural în Clio, iar schimburile de treaptă sunt chiar observabile.
decizia de a elimina pe Mk 5.2 motorizarea 1.3 Tce. ( 130 CP/EDC - 140 CP/MT6 ) Practic, Renault nu doar ca a vulnerabilizat acest reper al clasei mici, ci practic s-a autosabotat.