Tehnologie
Ford Mustang Mach-E, este destul de bine dotat din punct de vedere tehnologic. Mach-E se remarcă prin funcționalități de top, comparabile cu cele oferite de ceilalți producători auto din segment.
De exemplu, la livrarea mașinii vei primi o singură cheie fizică. Ciudat? Nu chiar, întrucât îți poți transforma telefonul într-o cheie digitală prin intermediul aplicației special dezvoltate de către Ford.
Sistemul multimedia permite crearea de profiluri locale cu setări personalizate pentru fiecare utilizator, salvate pe telefoanele acestora. Asta înseamnă că, atunci când un membru al familiei folosește mașina, setările individuale, de la ajustarea scaunului până la tema preferată a sistemului multimedia, se vor aplica automat. Chiar și estimarea autonomiei se adaptează în funcție de stilul de condus al fiecărui utilizator.
Dacă rămâi fără baterie la telefon nu ai de ce să îți faci griji. Poți accesa mașina folosind un cod de acces pre-configurat, introdus prin intermediul unui panou digital tactil de pe portiera șoferului. De asemenea, poți seta un cod PIN în interiorul mașinii prin intermediul sistemului multimedia, care îți permite să pornești mașina în cazul în care telefonul tău este descărcat și cheia fizică nu este la îndemână.
Sistemul SYNC4, ascuns în interiorul ecranului central de 15.5 inch, vine cu meniuri variate, ușor de înțeles și accesat. Ecranul este împărțit în două zone, partea superioară fiind destinată meniului curent, în timp ce partea inferioară include sub-meniuri, scurtături și panoul de control al sistemului de climatizare.
Cel de-al doilea ecran, de 10 inch, poziționat deasupra volanului, reprezintă instrumentarul de bord al mașinii. Aici, informațiile afișate sunt concise, cuprinzând viteza, indicatoarele rutiere, autonomia și nivelul de încărcare al bateriei.
În fața acestui ecran se află două camere cu infraroșu, care monitorizează în mod constant nivelul de atenție al șoferului. Acestea vor fi folosite în viitor pentru a oferi un sistem de conducere semi-autonom, care nu va mai impune necesitatea menținerii mâinilor pe volan. Deocamdată, sistemul de conducere semi-autonom nu este disponibil în Europa.
Wow, ce note mari, zici ca e articol platit. Sponsorizat, aceeasi treaba. Tot o minciuna si o frauda. Un material de tip propaganda. Si fiind vorba, ce surpriza de obiectivitate, nu exista nici un test drive cu Tesla. Ca o coincidenta, Tesla nu face marketing sau reclama si deci aceste publicatii nu sunt unse sa dea note de 4 stele pt aspecte care merita 1 stea cel mult. Cum sa dai 4 stele la consum cu valorile alea dezastru. 23kw/100km in oras este prost de tot. Si pretul nu mai vorim. Zero stele, nu 3jumate. Ia luati o tesla y lr si sa vedem in oras. Ia luati tesla 3 sr si sa vedem consum in oras. Fara mizerii intentionate ca se pot maslui rezultatele. Ar trebui sa aveti canal youtube unde sa prezentati complet testul si ciclul de condus pt a se vedea integral obiectivitatea si corectitudinea testului. Sa vedem in ce conditii se obtin valorile. Nu de alta dar la tesla sunt destui proprietari prosti care se vaita de autonomie, ca vai sunt inselati, (caci merg ca niste idioti), si altii care stiu cum sa conduca obtin in oras 11kw/100km. De asemenea la masini electrice exista aplicatii care se conecteaza prin portul obd si se vad exact valorile reale, fara porcaria aia prezentate pe display 80%, 82%, sau oricat ar fi capacitatea. Se vede real capacitatea in kwh, se vede incarcarea, temperatura battery pack-ului, etc...