Vision Gran Turismo - conceptele virtuale fascinante construite pentru Gran Turismo 6

Publicat marţi, 24.06.2014 12:20 de Dragoș Băltățeanu

Gran Turismo este un joc video ce a devenit un fenomen. Pentru a sărbători 15 ani de existenţă, creatorul său a lansat o provocare pentru toţi constructorii auto: să creeze automobile unicat ce vor exista doar în mediul virtual din GT6. Acest proiect poartă numele de Vision Gran Turismo.

Aproape toată lumea a auzit de Gran Turismo, un joc video pentru Sony PlayStation care îl pune pe jucător la volanul celor mai scumpe şi dezirabile automobile din lume. Ajuns la a şasea ediţie, jocul este deja un must have pentru orice pasionat de automobile. Iar creatorul său, japonezul Kazunori Yamauchi, este un perfecţionist. A petrecut sute de ore experimentând automobilele reale pentru a le recrea cât mai perfect în lumea virtuală a acestui simulator. Și a reuşit, jocul său devenind din ce în ce mai bun de la generație la generaţie. Astăzi vorbim de un joc video cu status de legendă, cu sute de mii de fani în întreaga lume, cu comunități de jucători și foarte multă literatură dedicată. De la lansarea inițială din 1998 și până astăzi, au fost vândute peste 70 de milioane de copii ale jocului în peste 100 de țări. 

Pentru Gran Turismo 6 şi pentru că jocul sărbătoreşte 15 ani de existenţă, Kazunori Yamauchi a lansat o provocare către toţi producătorii de automobile. Le-a propus să creeze un automobil special gândit şi desenat pentru mediul virtual din GT6. Această provocare poartă numele generic Vision Gran Turismo şi a fost acceptată de un număr impresionant de producători auto şi studiouri de design. Unele modelele virtuale au fost deja prezentate, în timp ce pentru altele avem doar teasere. Trecem în revistă 20 dintre cele mai importante propuneri de automobile virtuale create special pentru jocul video Gran Turismo 6.

  • Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo

    Primul constructor care a răspuns pozitiv la provocarea lansată de creatorul jocului Gran Turismo 6 a fost Mercedes-Benz. Creaţia casei auto din Stuttgart este un spectaculos concept AMG Concept Vision Gran Turismo. Pe lângă imagiinile virtuale ce au aprins imaginaţia fanilor mărcii, Mercedes a creat chiar şi un model real ce a fost prezentat la inaugurarea noului centru de cercetare şi design al mărcii ce are sediul în Sunnyvale, California, Statele Unite ale Americii. 

  • BMW Vision Gran Turismo

    BMW a urmat apoi cu o viziune mult mai sportivă. Conceptul creat de marca bazareză pentru programul Vision Gran Turismo se bazează pe actualul model Seria 2, iar designul a fost creat chiar de celebrul Karim Habib şi echipa sa de designeri. Ce a ieşit din creionul acestora ne duce cu gândul la o posibilă variantă de circuit a actualei Serii 2, iar pentru un plus de originilitate, designerii au înglobat în conceptul Vision Gran Turismo o serie de elemente din istoria mărcii, mai ales de la modelele BMW ce concurau în anii '70. Chiar dacă este un automobil dedicat doar mediului virtual, BMW a comunicat şi date tehnice pentru acesta: motor de trei litri cu şase cilindri în linie supraalimentat prin sistem Twin Turbo ce dezvoltă 549 CP între 6.200 şi 7.300 rpm. 

  • Mitsubishi Concept XR-PHEV Evolution

    Mitsubishi, o companie cu o lungă tradiţie în zona sportului cu motor, nu putea să lipsească din Gran Turismo 6. Iar pentru fanii mărcii, Mitsubishi propune conceptul XR-PHEV Evolution Vision Gran Turismo. Conceptul virtual se bazează pe conceptul XR-PHEV prezentat la Salonul Auto de la Tokyo din 2013. Prototipul se va baza pe tehnologia Plug-In Hybrid EV, iar puterea este transmisă către cele patru roţi prin intermediul unei cutii de viteze automate cu două ambreiaje şi opt trepte. 

  • Alfa Romeo

    Conceptul Alfa Romeo pentru Gran Turismo 6 este deocamdată doar o schiţă. Vom reveni cu detalii imediat cum acestea vor fi disponibile. 

  • Alpine

    Alpine, marca legendară din portofoliul Renault, va fi şi ea prezentă în mediul virtual din Gran Turismo 6. Conceptul este încă în faza de design, iar singura imagine este una teaser, dar anunţă un spectaculos model care aduce cu maşina lui Batman. 

  • Aston Martin

    Aston Martin face parte dintre constructorii care şi-au anunţat intenţia de a crea un automobil vitural pentru Gran Turismo 6, dar a prezentat doar o imagine teaser. Putem vedea doar silueta viitorului model ce se anunţă impresionant. 

  • Bertone

    Nici casele de design independente nu au putut sta departe de provocarea lansată de creatorul jocului Gran Turismo. Bertone este unul din designerii care au decis să creeze un model special pentru programul Vision Gran Turismo. Iată prima imagine. 

  • Ford

    Ford pare să pregătească un hot rod sau un concept inspirat din lumea curselor. Doar un desen a fost deocamdată publicat, dar ne aşteptăm ca modelul american creat pentru GT6 să fie spectaculos.

  • GM Design

    General Motors a răspuns provocării prin departamentul său de design şi nu ştim încă dacă conceptul virtual va aparţine unei mărci a grupului.

  • Honda

    Honda a publicat doar o imagine teaser, dar care anunţă un fel de NSX decapotabil.

  • Hyundai

    Din imaginea care anunţă viitorul concept Hyundai pentru GT6 nu înţelegem mare lucru. Aşteptăm ca producătorul coreean să îşi dezvăluie total planurile pentru Vision Gran Turismo.

  • Lexus

    Lexus pare să creeze un supercar impresionant, dar, din nou, nu există date suplimentare pentru modelul virtual. 

  • Italdesign Giugiaro

    Italdesign Giugiaro creează un coupe special pentru Vision Gran Turismo, dar avem doar o schiţă desenată cu creionul pentru a ne face o idee despre modelul virtual.

  • Nissan Concept 2020 Vision Gran Turismo

    Unul dintre cele mai recente modele prezentate este cel creat de către Nissan pentru jocul Gran Turismo. Este unul dintre cele mai îndrăzneţe şi futuriste concepte create pentru programul Vision GT. Se pare că conceptul Nissan dedicat jocului video va influenţa design-ul viitorului GT-R, până şi cei de la Nissan sugerând acest lucru în prezentarea oficială a exponatului.

  • Peugeot

    Peugeot va participa în programul Vision Gran Turismo cu un spectaculos concept. Francezii nu au dat însă detalii despre automobilul dedicat jocului GT6. Avem doar o singură imagine.

  • Subaru

    Subaru pregăteşte un GT furios şi agresiv pentru joc. Din nou, există doar o singură imagine teaser.

  • Tesla Motors

    Tesla, producătorul de automobile electrice din Statele Unite ale Americii, nu vrea să lipsească din joc. Iar pentru Vision Gran Turismo lucrează la un spectaculos supercar. Electric, bineînţeles!

  • Toyota

    Toyota a prezentat doar silueta unui model desprins parcă de pe circuit. 

  • Volkswagen GTI Roadster Vision

    Volkswagen şi-a programat prezentarea modelului virtual pentru programul Vision Gran Turismo pentru a coincide cu cel mai mare festival al fanilor mărcii: întâlnirea anuală de la Worthersee. Fiecare fan al mărcii Volkswagen va putea experimenta virtual cei 503 CP ai roadsterului german odată cu actualizarea gratuită a jocului Gran Turismo 6, programată să fie lansată în iunie 2014. Chiar dacă este un model dedicat doar mediului virtual avem şi date tehnice: motor TSI VR6 twin-turbo, care livrează 503 CP şi 665 Nm cuplat cu o transmisie DSG cu şapte trepte. Puterea este trimisă către cele patru roţi printr-un sistem 4Motion.

  • Zagato

    Zagato a creat mereu concepte spectaculoase, iar modelul aflat în lucru pentru Vision GT nu pare să facă excepţie.

Mai departe...
  • ioi, miercuri, 25.06.2014 12:25

    e superb nissanul