Profesia mea: fotograf auto. Arun M Nair: "Jocurile video şi filmele de acţiune mi-au influenţat stilul"
Un nou episod dedicat celor mai buni fotografi auto din lume îl are în centru pe Arun M Nair, un tânăr şi foarte talentat fotograf originar din India care a devenit foarte cunoscut în zona Orientului Mijlociu.
Numele său are o rezonanţă aparte şi nu îl vei uita uşor, mai ales după o privire pe imaginile pe care le produce. Deşi este foarte tânăr, şi-a făcut un nume colaborând cu publicaţii celebre ca Top Gear şi Evo, dar în versiunile lor editate în Orientul Mijlociu. De asemenea, este unul dintre colaboratorii popularului site
Serialul nostru a ajuns la episodul 14, iar celelalte episoade pot fi revăzute dând click pe numele fotografului preferat: Nate Hassler, John Zhang, Pepper Yandell, Daniele Fontanin, Dragoş Savu, Derek Walker, Dennis Noten, Sean Klingelhoefer, Patrick Gosling, Dean Smith, Paul Barshon, Andrei Toboşaru şi James Lipman.
Cine este Arun M. Nair?
Arun are doar 23 de ani şi a început să facă o carieră din meseria de fotograf abia acum doi ani, în 2012. Deşi acum stă în Dubai, Emiratele Arabe Unite, Arun s-a născut şi a crescut în provincia Kerala din India. Pasionat de mic de orice lucru cu roţi şi motor, Arun a devenit repede cunoscut pentru pasiunea sa pentru motociclete. Latura sa creativă a luat avânt la vârsta de 10 ani, când, influenţat de tatăl său, Arun a început să deseneze, lucru ce i-a stimulat latura artistică. Dar pentru că desenul era dificil, Arun s-a reorientat către fotografie.
"Aparatele foto erau scumpe în India, dar am reuşit să fac rost de o cameră mică, de 4.2 megapixeli, cu care am început să fac fotografii. Mi-am dat seama că asta vreau să fac şi că munca de birou nu este pentru mine. Pentru că nu aveam bani să îmi cumpăr un DSLR, închiriam aparate vechi de pe la prieteni", povestește Arun începuturile sale în zona foto.
"Am început să fac mici proiecte foto şi altele de design grafic şi cumva am reuşit să îmi conving tatăl sa îmi cumpere un DSLR şi să îmi permită să călătoresc pentru a îmi explora pasiunea. Nu mi-a fost uşor la început, familia şi prietenii dezaprobând decizia mea. Majoritatea rudelor au încercat să mă convingă să nu aleg fotografia drept carieră. Nu am cedat şi am petrecut un an călătorind şi explorând capacităţile aparatului foto. În iunie 2012 am ajuns în Dubai şi am bătut la toate uşile unde aş fi putut găsi un job în acest domeniu. Am început să fac design grafic pentru o revistă auto locală şi am primit prima şansă majoră când am primit postul de fotograf principal la BBC Top Gear Middle East", povesteşte Arun.
Din India în Dubai
Pentru Top Gear Middle East, Arun a creat multe imagini spectaculoase, iar un an mai târziu părăsea redacţia Top Gear pentru alt titlu important din presa auto. "În acest moment lucrez pentru Evo Middle East, unde îmi urmez cariera în fotografie şi învăţ şi jurnalism în paralel. Evo Middle East este deţinut de grupul Awsome care are în portofoliu şi site-ul crankandpiston.com, unde de asemenea activez", ne spune Arun.
Aşa cum spuneam mai sus, prima experienţă în domeniul fotografiei auto pentru Arun a venit în 2012. Până în acel moment, Arun fotografiase mai mult motociclete. "În septembrie 2012 am avut ocazia să fac primul meu shooting auto: o Toyota GT86", ne povesteşte tânărul indian.
L-am întrebat pe Arun dacă este influenţat de cultura locală din Emirate sau din India natală. "Sincer, nu! Interesul meu pentru cultura auto s-a născut din câteva pagini rupte dintr-o revistă auto şi care au ajuns la noi în casă ca ambalaj. Eram fascinat şi din puţinii bani de buzunar pe care îi aveam îmi cumpăram reviste auto vechi pentru a le studia. A fost singura influenţă asupra stilului meu." Arun revine pentru a răspunde la întrebarea cum îşi defineşte actualul stil fotografic: "Cinematic! Mi-au plăcut mereu jocurile video şi filmele de acţiune. Mi-au influenţat stilul, iar în fotografia mea încerc să recreez unghiuri care m-au inspirat."
În ceea ce priveşte primele imagini publicate, acestea şi-au găsit locul în revista XBHP, o publicaţie indiană dedicată vehiculelor cu două roţi. Cinci imagini semnate Arun M. Nair au fost publicate în această revistă la finalul anului 2011.
Echipament
Arun lucrează acum cu un Canon 5D MarkIII pe care îl foloseşte la şedinţele foto. Arun se declară însă fan Nikon şi mai nou s-a îndrăgostit de noul Sony Alfa 7R. Pentru a lumina subiectul fotografiei, Arun foloseşte blitz-uri Profoto Acute B. Preferă şi şi imaginile efectuate cu sistem rig şi nu le găseşte nici un cusur. "Da, ai nevoie de ceva mai mult timp să montezi sistemul pe maşină şi trebuie să ai foarte mare grijă atunci când subiectul fotografiat costă câteva sute de mii de euro, dar obţii un motion blur real şi o adevărată senzaţie de viteză şi mişcare ceea ce scuteşte mult timp la post procesare. De fapt, aceste imagini sunt preferatele mele!", întăreşte Arun.
Un moment memorabil
"Sunt un mare fan al Formulei 1 şi mai ales al celebrului pilot James Hunt. Când am aflat că voi avea şansa să îi pozez monopostul McLaren M26 am sărit în sus de bucurie. Apoi, bucuria s-a transformat în tensiune. Îmi spuneam că această maşină merită imagini deosebite semnate de Frederic Schlosser sau Jeff Ludes. Însă după trei ore petrecute alături de monopostul lui James Hunt, am plecat cu inima împăcată că am făcut treabă bună", povesteşte Arun.
Arun iubeşte meseria de fotograf auto pentru că îi dă şansa să experimenteze istoria, adrenalina şi cultura acestei lumi. Nu prea găseşte puncte negative, în ciuda ritmului infernal. "Da, trebuie să începi de jos şi să îţi clădeşti încet-încet o reputaţie şi o reţea de contacte. Trebuie să investeşti constant în echipament mai bun. Cea mai mare problemă în opinia mea este faptul că mulți clienţi preferă imagini CGI în dauna fotografiei clasice. Sunt mai ieftine, se produc mai repede şi există o flexibilitate mai mare. Acesta este cel mai mare duşman al fotografiei auto", spune Arun M Nair.
Inspiraţie
Arun se inspiră constant şi din fotografiile produse de colegii săi din întreaga lume. Comunitatea fotografilor auto este strânsă, iar lista pe care Arun mi-a prezentat-o atunci când l-am întrebat ce fotografi admiră este lungă şi impresionantă: Jeff Ludes, Holger Wild, Anton Watts, Uli Heckman, Frederic Schlosser, Webb Bland, Thomas van Rooij, Easton Chang, Seagram Pearce, Ciprian Mihai, Serge Kristov, Chris Benny, Dejan Sokolovski, Gijs Spierings.